Karavanseverlerin en çok kararsızlık yaşadığı veya hata yaptığı aşama araç seçimi noktasıdır. Bu aşamada çevreden alınan duyumlar ve seyredilen vloggerlar seçim yapacak kişilerin kararlarını ciddi oranda etkilemektedir.
Karavan yapımı 04/07/2021 01:25 04/11/2024 10:58
Gerçekten bir karavan yapma niyetine girenler, başkasına değil kendi yaşam tarzı ve beklentilerine göre karar vermelidir. Bunun için de ihtiyaç-ekonomi analizini doğru yapılmalıdır. Bunu kolaylaştırmak için cevaplandığında seçimleri kolaylaştıracak şu sorular önemlidir;
Bütçe ne kadar?
Kullanım periyodu ne olacak?
Araçta kaç kişi konaklayacak?
Konaklayacak kişilerin boy ve kiloları
Konaklama mevsimleri ve süreleri ne olacak?
Nerede kullanılacak?
İşçiliği kim yapacak?
Aşağıdaki bilgilerden sonra bu soruların cevabını vermek biraz daha kolaylaşacaktır. Bu soruların cevabı hangi marka ve modelin daha uygun olacağı noktasında kararı kolaylaştıracaktır.
Karavan yapılabilecek araçları farklı açılardan inceleyelim;
Karavan yapılabilecek araçlar gün geçtikçe daha farklı sınıflardan seçilebiliyor. Panelvan ve minibüsler en çok kullanılan araçlar olurken , son zamanlarda daha az da olsa otobüs ve kamyon kullanımına da rastlıyoruz.
En çok kullanılan araçları 5 ayrı hacim grubunda incelemek mümkün. Bu noktada çok karşılaşılan LH harflerinin anlamlarını da açıklayalım. L: uzunluk H:yüksekliktir. Yani L4H2 bir araçla L3H3 bir araç yakın hacimlerde olabilir.
0-3 m3 aralığındaki mini karavan adaylarıdır. Caddy, Doblo, Connect, Kango, Berlingo , Bipper gibi araçları bu sınıfta değerlendirilebilir.
Bu sınıfta bir araçtan yapılacak karavanla 2 kişi 1-2 gece konaklama yapabilir. Bu sınıf araç kullanıcıları, bazı portatif çözümlerle karavan ruhsatı almadan kullanmayı tercih etmektedir. Hızlı ve basit dönüşümlerle kısa kamplar için kullanıma uygundur
3-9 m3 Bu sınıf karavan olmaya daha yakın olmakla birlikte mini sınıfın abisi diyebileceğimiz 3-9 m3 aralığındaki araçlardır.
Bu sınıfın acık ara abisi transporterlardır. Almanyada direk karavan olarak üretimi de yapıldığı için meraklısı da çok fazladır. Ayrıca Scudo, Transit, Traffic, Master, Jumpy, Vivaro, Hi-Ace, H1, Starex, H100, L300, E2200, Vito, J9 , J10 bu sınıfa dahil edilebilir.
Bu araçlar 2-3 kişinin konaklayabileceği, pişirme yeme ve uyuma fonksiyonlarına uygun araçlardır. Genelde iç yükseklikleri ortalama bir insanın ayakta durması için sınırlarda olduğu için Pop Up tavan uygulamaları ile tavanı yükseltilerek bu sorun aşılabilmektedir.
Bu sınıfta plan açısından ayrı bir duş-wc yapmak çok zordur. Kullanım olarak daha yumuşak havalarda daha kısa konaklamalar için tercih ediliyor.
9-13 m3 hacim aralığındaki 14+1 ve 16+1 dolmuş boyutlarındaki araçlardır. Ducato, Boxer, Crafter, Transit, Master, Sprinter modellerin bu hacimdeki araçları tercih edilebilir.
Bu araçlar 2-3 kişi için akıllı bir planlama ile tam donanımlı bir karavana dönüşebilir ve usun kamplar için de kullanılabilir. Ancak marka ve modele göre kriterlerde değişiklikler olabileceği unutulmamalıdır.
Mesela 1.9 D bir Renault Master ile 2.5 motor bir Mercedes Sprinter ile gezilecek araziler farklı olacaktır.
13-15 m3 hacimli araçlar şu anda en çok tercih edilen sınıfı oluşturuyor. Bu kasalar 3 kişi için ideal şartlarda her türlü kamp için kullanılabilir.
PSA grubu kullanan Ducato, Jumper ve Boxer Avrupa dahil en çok dönüştürülen araçtır. Bu araçlar köşeli bir kesit verdiği için daha kullanışlı ve kolay bir plan veriyor. Ayrıca Volt LT, Crafter, Transit, Master , Daily ve sprinter bu sınıfın en önemli aktörleri. Bu gruptaki transitlerin 4x4 versiyonları mevcut.
17 m3 hacimli grupta PSA gurubu kullanan Ducato, Jumper, Boxer ile iveco Daily, yanında Renault master bu sınıfa dahil olmuştur.
Bu sınıflarda Ford transit, Wv Transporter, Mercedes Sprinter 4x4 şeceneği olan alternatiflerdir.
Minübüsler
Panelvan serileri olmayan bazı marka ve modeller son dönemde çeşitli sebeplerle tercih edilmeye başlanmıştır. Bu araçlardan bazıları Iveco M serisi, BMC Levend, Temsa Prestij sayılabilir.
Bu araçların 2 m civarında en ölçüsü yatay yatak yerleşimini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca alttaki bagaj alanları su depoları, aküler vs gibi bölümler için kullanılarak iç hacim tamamen yaşamaya ayrılabilmektedir. Ağırlığın yola yakın seviyede toplanması ağırlık kontrolü açısından da avantaj sağlamaktadır.
Bu araçların devavantajı ise tavan yapılarının daha hafif ve yüke uygun olmayan bir yapıda imal edilmiş olmalarıdır.
Kamyonlar
Yeni tercihlerden birisi de 4, 6 veya 8 çeker daha kemikli araçlardır. Her türlü arazide kamp yapmak isteyenler için özellikle ordudan veya resmi kurumlardan çıkışlı Mercedes UNİMOG çok tercih edilmektedir. Ayrıca Man Kat, Magirus Deutz diğer tercih edilen araçlardır. KAmyon kasası yerine çok farklı karavan kabinleri uygulanabilmektedir.
Araçların bir çok güzel özelliği bizi cezbetse de fiyatları görünce karamsarlığa düşebiliriz. Ancak gücümüze göre taleplerimizi optimum karşılayacak aracı bulacağız. Ticari araçlar genelde çok kilometre yapmış olacağından maliyet belirlerken kabul edilebilir bir üst km limitini göz önüne alarak araştırmalıyız.
Bu noktada aracın motor hacmi, beygir gücü, torku vs gibi özellikleri bilmekte fayda var. Çünkü her şeye görüntü, yerleşim ve estetik olarak bakmak kamp hayatına çok uygun değildir. Kesinlikle sizi yarı yolda bırakmayacak ve üzmeyecek asgari özellikleri bulmalısınız.
Beygir Gücü(HP) = (Tork(Nm) x Motor Devri(Devir/Dakika) )/ 7121(DeğişmezSabit)
∙ Güç: Bir motorun işi ne kadar çabuk yaptığını ifade eder.
∙ Tork: Bir motorun ne kadar iş yaptığını ifade eder.
∙ Çekme karavan çekecek araçlar en uygun seçenek diesel motorlu araçlardır
Artık araç seçimi için kriterleri inceleyerek listeyi daraltmaya başlanabilir.
Bütçe ne kadar?
Motokaravan için ayırılan bütçe, sadece aracın alınması ve dönüştürülmesi değil, kullanım süresince yıllık giderleri de göz önüne alınarak belirlenmelidir. Bunlar;
Aracın kendi fiyatı
Dönüştürme ekipmanları
Dönüştürme işçiliği [ Kendiniz mi yapacaksınız?]
Yakıt ve bakım masrafları
Vergi ve sigortası
Kaç kişi kullanacak?
Bu nokta çok önemli. Motokaravan sahibi olmanın bir sebebi de ev konforuna yakın bir tecrübe sağlamasıdır. Doğal olarak uygulanacak plan araçta kaç kişinin yaşayacağı belirlenip doğru ve rahat bir çözüm aranmalıdır.
Kullanıcı boyutları nasıldır?
Karavan yapanların en büyük sorunlarından birisi kullanıcı boyudur. Karavanların iç boyutları yatay veya dikey yatak boyutlarını da belirlediğinden hem araç seçimi hem de planlamada en belirleyici unsurlardan birisidir. Ayrıca yolcu ağırlıkları, aracın taşıma kapasitesini belirlemeniz için önemlidir.
Kullanım periyodu nasıl olacak?
Aracın donanım kapasitesi kamp süresi ile çok ilgilidir. Kullanım süresinde ihtiyaçları karşılayabilecek teknik donanım, aynı zamanda araç boyut tercihini de etkiler. Yani uzun kamp süreleri düşünen 3 kişilik bir aile belki de 17 m3 araç tercih etmek zorunda kalabilir.
Nerelerde kullanılacak?
Çoğu motokaravan meraklısının göz ardı ettiği bir konudur. Kamp için yapacağınız tercihler aracın çekiş sistemi, teker sayısı ve güvenlik donanımı gibi bir çok seçimini etkileyecektir.
Ayrıca enerjiden uzak alanlar tercih edeceksiniz elektrik ihtiyacınız çok daha önemli bir hale gelecektir.
Aracı kim yapacak?
Hem maliyet hem de araç seçimi açısından önemlidir. Eğer ciddi bir ustalık deneyimine sahip değilseniz ve hobi olarak bazı işler elinizden geliyorsa, iç ölçüleri çok değişken bir araç sizi bunaltacaktır.
Bu bilgiler karavan alternatifleri bazı başlıklar altında toplamayı sağlayacaktır. Yatak yönü, düşey kullanım seçimleri, araç performansı, aracın maliyeti gibi ana kriter başlıkları seçimi kolaylaştıracaktır.
PSA grubu dediğimiz jumper, boxer ve ducato ile traffic daha köşeli bir enkesit verirken, sprinter, crafter, volt, transit gibi modeller yukarıya doğru daralan bir enkesit verirler. Bu yüzden ilk grup daha çok tercih edilir. Ancak performansı dikkate alanlar için de ikinci grup vazgeçilmez bir hal alıyor. Çünkü uzun ve eğimli yollarda daha yüksek performans verimine sahip oldukları tartışılmaz.