Karavanlar, kamp hayatını sevenler için çadıra alternatif ve daha konforlu bir kullanım sunan araçlardır. Ülkemizde son dönemde yükselen bir ivmeyle üretimi ve kullanımı artmaktadır. Ancak maliyetleri sebebiyle daha çok panelvan veya yolcu araçlarından dönüşüm tercih edilmektedir.
Karavan yapımı 03/07/2021 23:37 04/07/2021 13:39
Dünayda karavanlar esas olarak 2 sınıfta incelenmektedir. Anca farklı yerlerde farklı sınıflara da rastlamak mümkündür.
Hem maliyeti hem de daha özgür bir kullanım sunduğu için çok tercih ediliyor. Ülkemizde çekme karavanlar henüz “römork” statüsünde kabul edilmektedir.
Römorklar için kanunda ;
4) O Sınıfı – Bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük taşıma araçlarıdır.
4.1) O1 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
4.2) O2 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşan, ancak 3.5 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
4.3) O3 Sınıfı: Azami ağırlığı 3.5 tonu aşan, ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
4.4) O4 Sınıfı: Azami ağırlığı 10 tonu aşan motorsuz yük taşıma aracıdır.
Burada çekme karavan tabiri O1 ve O2 sınıfı römorklar için kullanılır
Bir çekme karavanın kanunlara göre trafiğe çıkabilmesi için 750 Kg altında dahi olsa O1 tip çekme karavan belgesine sahip olması gerekmektedir.
Kanunun ilgili maddesinde şöyle deniliyor;
Çekici ve Römorkların Tescili
Madde 42- Çekici araçlar ile yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstündeki römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç), bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki esas ve usullere uygun olarak ayrı ayrı tescil edilirler.
Çekici araçlar ile römork takacak araçların tescil belgelerine çekeceği römorkun taşıma sınırı yazılır.
Yani çekme karavan kullanımı için aracınıza resmi olarak kayıtlı bir çeki demiri takılması gerekmektedir. Bu çeki demirinin çekeceği ağırlık ta belirlenmiş olmalıdır.
Adı üstünde motor ve karavan fonksiyonlarının aynı araçta toplandığı karavan tipidir. Son dönemde ciddi bir kullanım artışı gözlemlenmektedir. Dünyada birçok karavan firması belli markaların kasalarına özel imalatlarla çok başarılı ürünler çıkarmaktadır. Ancak son dönem trend olan ve tercih edilen yöntem, bazı ticari araçların veya panelvanların sahipleri tarafından karavana dönüştürülmesidir. Bu araçlar yapılan bir dizi değişiklik ve düzenleme ile “karavan” olarak kullanıma hazır hale gelirken, resmi olarak M sınıfında tescil ediliyor.
Kanunda motokaravan için şu açıklama var;
5.1) Motorlu Karavan: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan özel maksatlı M sınıfı SA kodlu motorlu araçtır.
(i) Koltuklar ve masa,
(ii) Koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı,
(iii) Yemek pişirme imkânları,
(iv) Depolama/Saklama imkânları.
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilir; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
Motorhome: Uzun süreli yaşamak için tasarlanmış ve bir ev konforunu aratmayan daha büyük motokaravan modelleridir. Otobüs veya tır boyutlarında olan bu karavanlarda her türlü konfor düşünülmüş ve uzun süre kent yaşamından uzakta kalınabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu karavanlar ayrıca ünlülerin turnelerde kullanımında da sık olarak rastlanır.
Karavanlar, çadır romörkü [sadece çekme karavanlarda] , konvansiyonel karavan, açılır tavanlı karavan [ pop-top] ve yana açılır karavan [pop-out] gibi alt çeşitlerine ayrılabilir. Gün geçtikçe yani yaklaşımlar geliştirilmektedir.