×

Kurumsal

Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Karavan haberleri Karavan yapımı Vloggerlar Karavan hayatı Araçlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Karavan Elektriği-II-

Günümüzde solar sistem kullanmayan çok az karavan vardır. En maliyetsiz ve temiz enerji kaynağı olması kampçı ruhu ile de uyumludur.

Karavan yapımı 04/07/2021 02:49 05/07/2021 17:14

A- A+

Solar sistemde karar verilmesi gerken bir kaö konu vardır. Bunlar  sşistem türü ve panel türüdür.

 

Hangi sistem; 12 v - 24 v - 48 v?

 

Bu nokta çok daha teknik ve araştırılması gereken bir durumdur. Kullanıcı karavan sahiplerinden fikirler alıp kendi ihtiyaçlarınıza göre yorumlamalıdır. Kafaları karıştıran diğer bir konu da cihazların kullanım enerjisi ile panelin ürettiği enerjinin karıştırılmasıdır. Bu başlıkta bahsettiğimiz güneş panellerinin voltudur. Karavan içinde kullanacağımız voltaj tamamen ayrı bir konudur.

Güneş panelinden enerji elde edecek olan karavanlarda 2 voltaj kullanma şansına sahipsiniz. Panelleriniz ya 12 volt ya da 24 volt gerilime sahiptir. Panelden gelen elektrik akülerde depolanır. Aküler ise 12 volt ile dolar. Bu noktada tercihi neler etkiler;

  1. Bütçe

  2. Karavanın günde kaç saat güneş gördüğü 

  3. Karavanı kullanma süresi  

  4. Karavandaki panel konulabilecek alan boyutu

Bu etkenler panelin sisteminizi 12-24 volt arası seçimini şekillendirecektir.

12 volt sistemde; 

Aküler daha yavaş şarj olur. 24 volt sistemde ara cihazları değiştirerek daha hızlı şarj şansınız vardır.

Enerji ihtiyacını  karşılamadığı zaman panel sayısını artırmak gerekir. Yer müsait değilse daha verimli ve tabi  daha pahalı bir panel seçilmelidir.

Panel eklemede paralel bağlantı yapılacağı ve  yüksek bir akım oluşacağından akü ile panel arasında ekstra cihazlar ve aparatlar gerekir.

Yeterli panel kullanılmadığında, akülerin şarj devirlerinde verimli kullanım limitini aşılır. Bu da akü ömrünü azaltır.

Tercih açısından daha uzun güneş alacak bölgelerde bulunacaksanız ve daha az cihaz kullanacaksanız 12 volt sistemde rahatça yetecektir.

 

Panel Seçimi

Sabit, dayanıklı ve ekonomik  güneş panelleri arayanlar için Monokristal ve  Polikristal paneller tavsiye edilir. Her ikisi de güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür. Her iki panelde silikondan imal edilir. Ancak fiyat öndemli değilse için bunlar dışında birçok alternatif vardır.

Güneş panelleri silikon elementi ile doldurulan solar hücrelerden oluşur. Bu hücrelerde pillerdeki gibi elektronların akımını sağlamak için pozitif ve negatif katmanlardan oluşur. Güneş ışınları ile gelen fotonlar bu katmanlarca emilir ve açığa çıkan enerji elektronların hareketini sağlar. Böylece üst kısımdan alt kısıma hareket eden elektronların ürettiği elektrik kablolar aracılığı ile akülere iletilir.

Güneş panellerinin kalitesini içinde kullanılan silikon saflığı ve hücre yapısı belirler.

Monokskristal paneller:  Polikristallere göre daha yüksek verimliliğe sahiptirler. Bu yüzden fiyatları daha yüksektir. Bunun sebebi  tek kristalli silikon çubuklar üzerine oluşturulan fotovoltik hücreler kullanılmasıdır. Hücreler tek bir kristalden olduğu için, elektronların akışına imkân veren alan daha fazladır. Verimlilik oranı %24 civarındadır. Siyaha yakın koyu bir renktedir. Dış görünümü tek-kristal silisyum olarak adlandırılan köşeleri yuvarlak hatlıdır.

Dez avantajı ise fiyatı yanında kısmen kapalı olduğu durumlarda tek hücreli yapının sağlıklı çalışmamasıdır. Ayrıca çok yüksek sıcaklıktaki bölgelerde tercih edilmez.

Polikristal paneller: Daha ucuz ve daha düşük verimliliğe sahip panellerdir. Monokristal panellerin aksine aynı hücrede birden fazla silikonlar kristali yerleştirilir. Böylece elektron akışı sınırlanacağından verim de düşük olmaktadır. Verimliliği %18 civarındadır. Daha düşük ısı toleransı gösterir. Daha sıcak bölgelerde tercih edilir.  Polikristal paneller monokristale göre daha mavi renktedir.

Ekonomik olması ve ihtiyacı karşılaması sebebiyle karavanlarda bu iki panel tipi kullanılır. Ancak ihtiyaçlar değişiyorsa başka panel tipleri de geliştirilmiştir. Bu panallerin bazılarını kamp alanında durduğunuzda enerjiyi artırmak için portatif kullanım amacıyla da tercih edilir.

 

Half-cut panel: Daha az güneşte enerji üretebilmesi için geliştirilmiştir. Daha yüksek güç çıkışı ve çalışma sıcaklığı opsiyonu vardır.Adındanda anlaşılacağı gibi hücreli güneş panelleri normal panellerde kullanılan hücrelerin yarıya bölünmesiyle oluşturulan ve bu işlem sonucunda birtakım avantajlara sahip olan panellerdir. 

Normal paneller  60 ya da 72 adet hücreden oluşur. Bu paneller ise 120 ya da 144 adet yarı boyutlu hücreden oluşur. Bu sayede panelin iç yapısında daha düşük bir elektriksel direnç elde edilerek panelin verimliliği artar. Birçok büyük panel üretici firması günümüz teknolojisinin geldiği konumu göz önünde bulundurarak half-cut panellerin pazar payının 2018’deki değeri olan %18’den 2028’de %40’a çıkacağını öngörmektedir.  

Panel hücrelerinin ikiye  bir hücrenin direncinin ¼ e düşerken ürettiği akımın ½ ye düşmesi demektir. Hücre sayısı artırılarak birbirine bağlanması ile panelin ürettiği akım ile normal panel akımı eşit olurken, direnç yarıya düşürülerek panel ömrü artırılmış ve kayıplar ¼ değere düşürülmüş olur. Böylece verim dicci anlamda artar.

Hit panel: İnce film panel ve monokristal panelin birleşimi ile yapılır. En yüksek enerji üreten paneller sınıfında olmakla birlikte kullanımı henüz çok azdır.

Esnek ve yarı esnek Panel: Verimliliği nispeten daha düşük olmakla birlikte kullanım alanı zorunluluğundan dolayı bir çözüm olarak üretilmiştir.

İnce film Panel: Daha hafif ve daha az verimlidir. Ağırlık taşıyamayacak daha büyük yüzey varsa çözüm bu tip paneldir. Zorunlu hallerde tercih edilir ve karavanlar için uygun olduğu söylenemez.

Saydam panel: Özellikle cam yüzeylerde ışığı arkaya geçirebilmesinden dolayı tercih edilir. Özellikle yüksek cam kaplama yapılarda projelere eklenmeye başlanmıştır. Karavan için belki gelecekte camlarda kullanılabilir ancak günümüzde maliyet olarak tercih edilebilir bir sınıfta değildir.

Karavan elektriği hakkındaki diğer içerik için tıklayınız

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024