×

Kurumsal

Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Karavan haberleri Karavan yapımı Vloggerlar Karavan hayatı Araçlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Dijital göçebelik nedir?

Dijitalleşme ile birlikte özellikle yeni neslin beklentileri ve yaşam modellemeleri değişime uğradı.

Karavan yapımı 05/07/2021 21:07 05/07/2021 21:08

A- A+

Dijital dünyanın getirdiği  "daha hızlı"  hayat zorlaması belli bir kesimde, beklenilenin aksine daha sakin ve huzurlu bir hayat fırsatı getirdi. Bu tarzı benimseyenler, çoğunlukla karavanda yaşayıp, gelirlerini de internet üzerinden yaptıkları işlerle kazanıyorlar. "Hello People" Youtube kanalı sahibi olan Eskişehir'li Vloggerlar Ümit ve Hasibe, evlerini kapatıp tamamamen karavanda geçen bir hayata başladılar. İkili tüm masraflarını youtube kanal gelirleri ve online satış yaptıkları kahveden elde ediyorlar. 

Böyle bir yaşam hayal eden  karavan severler için hem özgür olup hem de gerçekten para kazanmanın yollarını araştırdık. Hem istediğiniz hayatı yaşayıp hem de idame için gerekli kaynağı oluşturmak bazılarına ütopya gibi gelse de gerçekten güzel bir düşünce..
Bu konuda detaylı bir araştırma yaparak hem canlı örnekleri inceledik hem de uygun bulduğumuz işleri belirledik. Bu araştırmayı yaparken klasik listelemeden öte bu işlerin nasıl yapılması gerektiği ve gerçekten kazanç sağlamak için neler yapılması gerektiğini de  inceledik.
Ülkemizde ve dünyada Dijital Göçebe olarak başarılı olanların  ortak bir özellikleri jkendilerini gerçekten keşfetiş olmalaı. Seçim yapmadan önce , daha doğrusu seçtiğiniz işte başarılı olmanız için önce kendinizi tanımalısınız. Çünkü kendinize, yetenek ve becerilerinize uygun bir seçim yapmazsanız kazanmak yerine para ve zaman kaybedersiniz. Bu tanımlama sürecinde bu liste dışında fikirler de gelebilir aklınıza. 

Öncelikle bir mesleğiniz ve uzmanlık alanınız var mı? varsa mesleğinizi seviyor musunuz?
Halihazırda yaptığınız veya yapmaya zaman bulamadığınız bir mesleğiniz var ve yapmaktan mutlu olacaksanız öncelikle bunu değerlendirmelisiniz. Çünkü hiçbir iş emeksiz ve belli bir birikime sahip olmadan size yetecek bir kazancı sağlayamayabilir. 

Mesleğiniz mekan ve zamana bağlı olmadan yapılabilecek bir formata dönüşebilir mi?
Var olan mesleğinizi masaya yatırın ve her boyutu ile değerlendirin. Bir şekilde insanlara online ulaşarak mesleğiniz ile nasıl kazanç sağlayabilirsiniz. Bu en çok uzaktan eğitim ve danışmanlık şeklinde gerçekleşse de çok farklı fikirlerin çalıştığına şahit oluyoruz. 

Yetenekleriniz ve becerileriniz neler?
Yetenek doğuştan beceri ise sonradan kazanılan özelliklerdir. Farklı bilinse de beceriler insana daha hızlı ve kolay para kazandırabilir. Var olan becerilerinizi kullanarak nasıl gelir elde edebileceğinizi kapsamlı şekilde araştırın. Eğer bir sonuca ulaşamıyorsanız, mevcut altyapınızla hangi becerileri daha hızlı edinebileceğinizi belirleyin. Bu noktada hep sonuç odaklı olup; size kazanç sağlayacak yoluyla birlikte analiz edin. Bildiğiniz diller, kullanabildiğiniz programlar, hakim olduğunuz sporlar vs...

Gerçek bir girişimci misiniz?
Kendinizi bir girişimci olarak tanımlayamıyorsanız muhtemelen bu konuda zorlanacaksınız. Çünkü yeni nesil iş tarzlarındaki başarı biraz girişimci olmakta geçiyor. Peki bunu nasıl anlayabilirsiniz?
Geçmişe değil geleceğe bakıyor ve geleceği konuşuyorsanız
Sorun yerine çözümlere odaklanıyorsanız
Tepki insanı değil etki insanıysanız
Kendinizi harekete geçirecek enerji için başkalarına muhtaç değilseniz
Kendinizi her zaman bir marka olarak düşünebiliyorsanız
İşe yaramasa da hep bir networkünüz olmuşsa 
girişimci değilseniz bile, en azından bir girişimci altyapısına sahipsiniz demektir

Kendinize bir sektör ve hatta niş alanı var mı?
aslında sadece gezerek kazanmak isteyenler değil, ek gelir elde etmek ve başka amaçlarla da bir çok insan arayış içinde. Ne iş yapmaya karar verirseniz verin, diğer girişimcilerden  sizi ayıracak olan seçeceğiniz sektör ve kendinize oluşturacağınız bir niş alan olmalıdır.
Mesela e-ticaret yapmaya karar verdiyseniz her ürünün olduğu bir market yerine kitlesine kolay erişebileceğiniz çok daha az sayıda  ürünler satabilirsiniz.
Gelecekte her işi yapan değil bir veya birkaç işte uzman olanlar değerli olacak.

Şimdi yapılabilir işleri gruplar halinde inceleyelim

Ticaret

Bir mal alıp satmak veya satışına aracılık etmek olarak tanımlayabiliriz. Bunu yapmanın bir çok yolu var.
E-ticaret sitesi açmak: Tamamen kendi belirleyeceğiniz ürünlerin satışını ve tüm operasyonunu yapmak olarak tanımlayabiliriz. Stok, paketleme, muhasebe vs. için mutlaka sabit yerde olan bir partneriniz olmalıdır.
Kişisel ürün satışı: Kendi ürettiğiniz herhangi bir ürünün satışını yapmaktır. Özellikle el emeği özel ürünler pazarda her zaman değerini korur. Bunun için özel bir site açabilir, pazar yerleri ve sosyal medya da da satış yapabilirsiniz.
Dropshipping: Stoksuz e-ticarette diyebileceğimiz bu yapıda, ürüne dokunmadan uzaktan ticaretini yapmak ta denilebilir. Bunun için ciddi ürün ve pazar bilgisine ve gerçekten kazanmak istiyorsanız en azında ingilizceye hakim olmanız gerekir. 
Arpitraj: Daha az risk alarak piyasadaki dengesizlikten faydalanmaktır. Birilerinin satamadığı ürünlerinek müşteri bulma işidir. Toplu ve iyi kazanç sağlanabilir.
Afilliate: Halihazırda çalışan bir e-ticaret altyapısına kendi araçlarınızla müşteri yönlendirerek komisyon kazanma işidir.

Vlogger olmak


Yetenekleriniz doğrultusunda herhangi bir uzmanlık konusunda video içerikler üretip platformlarda yayınlayarak reklam geliri elde edebilirsiniz. Ancak bu girişimde başarı oranı seçilen konu ve kişisel yeteneklerinize bağlı olarak değişmekle birlikte çok düşüktür. Esas iş yerine hobi olarak deneyerek başlanabilir.
Fenomenlik [ veya  konusunda içeriğe uygun mecra seçimi, donanım ve video edit konusunda ön araştırma yapmanızı ve doğru seçim yaptığınızdan emin olmadan harekete geçmemenizi öneririz.
Bu işte başarı doğru araçlarla doğru içerikleri sürekli paylaşabilmekten ve marka olmaktan geçer.

Dijital hizmetler:


Web tasarım ve yazılım

Bu konuda bilgi ve deneyim sahibi değilseniz, basit bazı kavramları öğrendikten sonra var olan bir sistemin bayisi olarak ta iş almanız mümkündür.
Sosyal medya yönetimi

Günümüzün en popüler işlerindendir. Özellikle tasarım konusunda iyiyseniz ve sürekli yapabilirseniz pazarı çok geniştir.


Editörlük 
Online haber siteleri, bloglar ve hatta kuurm yayınlarında sürekli editörlük artık ciddi bir meslek haline geliyor. Herhangi bir uzmanlığı olmadığı halde araştırma yaparak dahi ciddi içerikler üreten insanlar mevcut. 


İçerik pazarlama
İçerik pazarlama başlı başına bir meslek haline geliyor. İnternet sitelerinin kurumsal ve güncel içeriklerinin, kurum hikayesine uygun olarak düzenlenmesi ve gelir odaklı sürekliliğinin güçlü bid dille sağlanması ciddi bir ihtiyaç


Grafik tasarım

Dijital hizmetlerdeki hemen her dalda ihtiyaç duyulan bir konudur. Web site tasarımında, reklamlarda, paylaşımlarda, kurumsal tasarımalrda ve bir çok konuda başarılı grafikerler her zaman iş bulabilir.


Teknik destek hizmetleri [ sunucu yönetimi, site yönetimi vs]

Dijital hizmetlerin arka planında ciddi bir teknik altyapı çalışır. Bu altyapı sağlayıcılarının her zaman uzman desteklerine ihtiyacı vardır. 

Dijital reklam danışmanlığı

Son dönemde  çok revaşta olan ve online olarak ta rahatça yapılabilecek bir iştir. Google veya Facebook reklam altyapısı ile müşterilerinize daha ekonomik ve sonuç odaklı reklam yönetim hizmeti verebilirsiniz.


Danışmanlık

Uzman olduğunu bir konuda uzaktan danışmanlık konsepti oluşturarak hizmet verebilirsiniz.


Çevirmenlik

Yabancı dili olanlar için en eski işlerden birisidir. Artık yapay zeka bu işe de el atmış olsa da spesifik bazı konularda uzmanlaşarak kendinize hizmet alanı açabilirsiniz.


Saas proje işletimi

Güzel bir online projeniz varsa insanlara toplu olarak hizmet verecek ve çok kişiden küçük gelirler toplayarak geçinebilecek bir site kurabilirsiniz


Online eğitim

Uzman olduğunuz konularda uzaktan eğitim verebilirsiniz. Kayıtlı video veya canlı eğitim şeklinde verilebilecek eğitimler için, favori saas sitelerine üye olmanız ve iyi reklam yapmanız çok önemlidir.


Canlı destek

Belli bir boyuta gelmiş dijital veya konvansiyonel bir çok proje, müşterilerine uzaktan destek hizmeti verecek ekipler kurar. Bu ekipler de genelde uzaktan çalışırlar. Böyle bir ekibe dahil olarak gelir elde edebilirsiniz.

 

Dijital göçebelik aslında hayatınızda köklü bir değişiklik kararı vermek gerektiren ciddi bir karar. Bu kararı veren birey mutlaka kişisel marka çalışması yapmak ve kendi kitlesini oluşturmak zorundadır. Dijital hizmetler her ne kadar kabul gören bir süreç yaşasa da toplumun büyük kısmı işyeri olmayan birisinden hizmet alırken ön yargılı olacaktır. Bu önyargıyı yıkacak bir kitle desteğine ulaşana kadar ciddi sorunlara hazır olunmalıdır..


 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024